Våre verdier

På Fjæraskogen har vi utarbeidet et felles grunnsyn og med dette et sett med verdier vi ønsker å etterleve i møte med barn, foresatte og kollegaer.

En god barndom varer livet ut.

"Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradsijon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene."

- Barnehageloven § 1 Formål

"Omsorg, oppdragelse og læring i barnehagen skal fremme menneskelig likeverd. Likestilling, åndsfrihet, toleranse, helse og forståelse for bærekraftig utvikling.

Barnehageloven § 2 Innhold

Med bakgrunn i barnehageloven og rammeplanen har vi på Fjæraskogen arbeidet systematisk og grundig for å finne holdninger og verdier som er viktige for oss i fellesskap. Gjennom blikk på egen praksis og gode refleksjoner har vi kommet frem til et grunleggende syn på barn og barndom.

Personalet er barnehagens viktigste ressurs og vi ønsker å fremstå som entydige og oppriktige rollemodeller for barna. Tanken vår er å gi barna gode muligheter for utvikling, vennskap og lek, ved at vi tar de beste etiske valgene til enhver tid. Målet skal alltid være det beste for barnet.

For oss er DEN GODE BARNDOM trygghet og omsorg, lek og glede, en følelse av respekt og anerkjennelse, tilhørighet, vennskap, nære relasjoner, frihet, mestring, nysgjerrighet, undring og magiske øyeblikk. 

Samtidig ønsker vi å gi barna god basiskompetanse for et godt framtidig liv. En god ballast å ta med seg ut av barnehagen er evnen til god og trygg tilknytning, et godt selvbilde, evnen til å prøve på nytt, sosial kompetanse, evne til kommunikasjon og å danne vennskap, selvstendighet, utforskerglede, toleranse, solidariske holdninger, god forhandlingskompetanse og tillit til seg selv.

Etter lang tids arbeid med grunnsyn har vi kommet fram til disse viktige kjerneverdiene for oss på Fjæraskogen:

  • Omsorg og trygghet
  • Respekt og anerkjennelse
  • Lek og glede

For å etterleve disse kjerneverdiene, og for å kunne oppnå kortsiktige og langsiktige mål i barnegruppa, er det avgjørende at de ansatte i barnehagen har et eierskap til verdiene våre.

Vår ambisjon er være voksne som:

  • har god kjennskap til seg selv og våre felles målsetninger
  • er nær og sensitiv
  • fremstår som ekte og forutsigbare for barna
  • er trygge og kjærlige grensesettere
  • viser pedagogisk takt og evne til etisk refleksjon